Dropdownlist en çok kullanılan Asp.Net kontrollerinden bir tanesidir. Dropdownlist kontrolü öğeleri açılır menü şeklinde sunan bir kontroldür. Bu yazımızda dropdownlistten seçilen elemanı nasıl alırız, Label da nasıl gösteririz, dışardan nasıl eleman ekleriz bunlara değineceğim. Şimdi öncelikle Webform alanına dropdownlist ekliyoruz. Dropdownlist' in kulakçığına tıklayarak edit items bölümünden Add diyerek elemanları ekliyoruz.
Elemanları ekledikten sonra seçilen elemanı yazmak için bir tane de label, seçileni label da göstermek için bir tane de buton ekliyoruz.Şimdi Label da dropdownliste' te seçilen elemanı göstermek için aşağıdaki kodu yazıyoruz ve çalıştırıyoruz.
|
Dropdownlistte genellikle seçimi çok elemanlar için kullanılır. Örneğin doğum tarihi işlemlerinde dropdownlist kullanılır. Peki biz günleri, ayları, yılları elle tek tek mi gireceğiz. 1950'den başlayıp 2000 yılına kadar tek tek girdiğimizi düşünürseniz bunun ne kadar zor olacağını tahmin edebilirsiniz. Bunun yerine for döngüsü kullanarak bu işlemi kolaylıkla yapabiliriz. Sayfa açıldığı anda gün ay yıl bilgilerinin dropdownlistte otomatik olarak dolması gerekir. Bu yüzden kodlarımızı sayfa ilk açıldığı anda çalışan page load medodumuza aşağıdaki gibi yazıyoruz.
|
Dropdownlistte Dışarıdan Eleman Eklemek:
Dropdownlistte dışarıdan eleman eklemek istersek, eklenecek elemanın Text ve Value değerlerini almamız gerekir. Bu örnek için de iki tane Textbox bir buton ve bir tanede dropdownlist kullanıyoruz.
Ekle butonuna bastığımız zaman Textboxlardaki bilgileri alıp dropdownlistte yeni eleman olarak ekleyecek kodlarımız aşağıdaki gibi olacak;
|
Yukarıdaki örnekte Texbox1' deki bilgiyi dropdownlistin text değerine, Textbox2' deki bilgiyi de value değerine yazacaktır. Text değeri bizim gördüğümüz bilgi, value değeri de program tarafından arka planda kullanılan bilgilidir.